Juoksun jälkeen piriformis ongelma: sopiva harjoitus syndroomaan.

Youtuben videossa olen näyttänyt kaksi sopivaa harjoitusta syndroomaan, jonka kourissa olen. Vähitellen olo paranee minullakin, mutta parantuminen ei ole täysin johdonmukainen: on parempia ja huonompia hetkiä.

Piriformis on täällä lonkassa oleva, päärynänmuotoinen lihas. Se on erittäin tärkeä siinä, että vartalossa ja lonkassa pysyy juostessa tasapaino. Reilu 2 viikkoa sitten siihen tuli ylikuormitus, virhe, kun minä juoksin testijuoksuni enkä tehnyt loppuverryttelyä. Jotakin sattui siinä. Juostessa erityisesti juoksumatolla täytyy pitää itseään lonkasta ja vartalosta hyvin koholla, jotta juoksu menee hyvin eteenpäin. Tällöin tämä kohta erityisesti rasittuu. 

 

Minun virheeni oli, että en tehnyt loppuverryttelyä. Vasenpuoli tuli kipeäksi. Alkuaan se oli niin kipeä, että en pystynyt portaita kävelemään alas ja ylös vuoroaskelin, vaan piti hyppiä yhdellä jalalla ja toinen jalka seurasi vain mukana. Ja istumaan käyminen ja istumasta nouseminen tai kenkien laittaminen olivat hyvin vaikeaa. Vähän kerrassaan tämä lonkka avautui sen verran, että liikkuvuus on kutakuinkin sama molemmilla puolilla. Vielä voi venyttää vähän, kun huomaa, että liikkuvuus ei ole aivan yhtä hyvä, mutta enää ei ole suurta eroa. Niimpä nämä venyttelevät liikkeet tai venyttelevänä liikkeenä myös tennispallo (tai muu pieni pallo) täällä lonka alla, kun istuu, ja sen avulla hierominen, eivät auta enää ongelmassa, vaan saattavat itseasiassa vain provosoida ja ärsyttää sitä lihasta, aiheuttaa tulehduksenomaista turvotusta ja ongelmia, jotka säteilevät - niin kuin minulla säteilevät polven tuntumaan lihaksessa. Siinä ei ehkä aivan kuulu ääni, mutta on pientä kipua ja pientä liikkuvuutta. Myös tänne aivan alas asti sääriluuhun ja nilkkaan, minkä huomaa erityisesti juostessa. Normaaliin elämään tämä jo suhteellisen hyvin menettelee, mutta juostessa aiheuttaa vielä ongelmaa. Juoksu vaatii enemmän, jos ainakin tahtoo juosta hyvällä teholla.


Kaksi hyvää harjoitusta on tätä lonkan ongelmaa varten. Tässä huomaa, että tämä harjoitus on terveelle puolelle hyvin yksinkertainen, mutta kipeälle puolelle jo muutama toisto tekee lonkkaan ja jalkaan vapinaa. Siinä lonkassa ei ole "pitoa", ei ole voimaa. Tätä harjoitusta minä toistan aamulla ja päivällä useita kertoja: saatan tehdä viisitoista toistoa ja hiukan eri variaatioin. Näin yksinkertainen liike! Käydään pitkälleen kylelleen. Vartalo ei aivan suorana, vaan voi olla pieni mutka kylellään, nilkat molemmista jaloista yhdessä, ja sitten avataan polvia. Tämä on kipeä puoli. Tehdään viisitoista toistoa. 

 

Eilen illalla oli niin vaikeaa ja nyt myös jo alkaa lihas vapisemaan! Täällä ylhäällä pitäminen on yllättävän vaikeaa vain sen takia, että tämä piriformis-lihas ei ole kunnossa. Voi tehdä liikettä myös sillä tavalla, että molemmista jaloista nilkat ovat koholla maasta. Hiukan voimakkaampi teho. Liikettä voi pysäytellä yläasentoon, kunnes laskee alas, ja uudelleen. Tämä vapina osoittaa juuri sen, että tämä piriformis-lihas on heikossa kunnossa. Kun tässä lihaksessa ei ole kunnollista "pitoa" ja voimaa, niin tottakai juoksukin on samalla tavalla tasapainotonta. Mutta tämä harjoitus on tarpeellinen. Tänään en käy juoksulenkillä, vaan teen tätä harjoitusta. Tämä vapisuttaa ihan kovasti! Kun toinen - terve - puoli ei koe tätä liikettä yhtään minkään arvoisena, tuntuu niin helpolta, mutta kipeällä puolella on vaikeaa.


Toinen hyvä liike on selin makuulla, tehdään balanssissa molemmat puolet ja sitä varten voi olla tavallinen vyö polvien ympärillä - ei kovin kaukana toisistaan -. Kun käyn pitkälleen, nostan lantiota ylös. Pidän lantiota täällä ylhäällä, jolloin tunne tulee tänne lonkkaan. Ja lasken alas. Uudelleen. Ja alas. Liikettä kannattaa toista useamman kerran, ehkä viisitoista- kolmekymmentä toistoa. Ja useamman kerran päivässä. Tällä tavalla lonkan lihaksia voimistetaan, saattaa olla pientä kipeytymistä ja jäykkyyttä jälkikäteen, mutta se on ihan tervettä jäykkyyttä. Venyttelyn kanssa pitää olla varovainen, jotta venyttely ei aiheuttaisi mitään pahempaa ongelmaa, vaan korkeintaa se laukaisee pientä jännitystä ja jäykkyyttä.



Kommentit