Piriformis-syndrooma


 

 

Reilu viikko sitten lauantaina testijuoksun jälkeen rajusti pahentunut kipu lonkassa oli aluksi erittäin kokonaisvaltainen. Minun oli vaikea ymmärtää, mikä on kivun todellinen syy, koska kipu oli niin paha ja tuntui laajalla alueella alaselässä ja lonkassa.

Nyt kipu on rauhoittunut. Ymmärrän paremmin, että kivun syy on ns. piriformis-syndrooma. Sana muodostuu kahdesta latinalaisesta sanasta, joista ensimmäinen "piri" viittaa elipsin muotoiseen päärynään - lihakseen - ja "formis" viittaa vain sanaa "muoto". Lonkassa on tällainen lihas, jonka kivut säteilevät aina varpaisiin saakka, kuten minulla oli eilen ja tänään. 

Kipujen säteily varpaisiin auttoi minua ymmärtämään, että ongelmani nimi on tämä: piriformis-syndrooma. Tein eilen venyttäviä harjoituksia ja vahvistavia harjoituksia. Tänään aamulla olo oli vähän parempi. Juoksulenkki oli rauhallinen 12 km. Ennen juoksulenkkiä tein venyttäviä harjoituksia ja vahvistavia harjoituksia. Myös juoksulenkin aikana pysähdyin noin 5 kertaa ja tein venyttäviä harjoituksia. 



Odotan, että 1-2 viikkoa vielä kuluu, kunnes piriformis-syndrooma on täysin kunnossa.

Nämä harjoitukset lonkkaa varten ovat tuttuja. Tein niitä monia vuosia aikoinaan, kun kävin liikuntasalissa aamuisin. Nykyään en ole käynyt.

Kuulin myös turhia huolestuneita viestejä, että tässä olisi "luuperäinen kuluma" tai "nivelrikko". Ymmärsin kyllä, että sellainen ei ilmaannu aivan tuolla tavalla kuin minulle tapahtui. Ehkä virheeni oli, että testijuoksun jälkeen en tehnyt loppuverryttelyä ja -venyttelyä. Juoksumatto rasittaa lonkkaa hyvin voimakkaasti, koska "piriformis-lihas" pitää yllä tasapainoa ja tasapaino on tärkeää juoksumatolla jopa enemmän kuin maantiellä tai juoksuradalla.

Kommentit